
روش مطالعه درس ادبیات
ادبیات کنکور شامل 4 بخش عمده است
که هر کدام از آنها شیوهی مطالعهی مخصوص به خود دارند.
معنای لغات و اصطلاحات و املای لغات:
1. لغات و اصطلاحات مهم کتابهای درسی را با رنگهای مختلف مشخص کنید.
2. لغتهای مهم املایی یا معنایی را پس از مشخص کردن در کتاب، در خلاصهی خود وارد کنید.
3. سعی کنید هفتهای 1/5 الی 2 ساعت، در زمانهای مختلف (مثلاً 3 روز، روزی 30 دقیقه) لغات ادبیات را مرور کنید.
لغات انتهای کتاب را هرگز فراموش نکنید و آنها را هم با دقت زیادی مطالعه کنید.
سعی کنید کلمات املایی زبان فارسی 1 و 2 و 3 را با دقت زیادی مطالعه کنید و یاد بگیرید (همچنین بیاموزیمها.)
تاریخ ادبیات:
این قسمت از ادبیات، نیاز به حفظ کردن دارد و شاید خیلیها با آن مشکل داشته باشند و زود
فراموش کنند؛ اما کارهایی وجود دارد که فراموشی را کاهش میدهد که در زیر به آنها اشاره میکنم:
1. مطالب مورد نیاز تاریخ ادبیات را دستهبندی کنید. این کار میتواند به صورت قرنهای مختلف باشد یا موضوعی یا هر جور که خودتان راحتتر هستید. این کار باعث میشود به صورت طبقهبندیشده تاریخ ادبیات را حفظ کرده و دیرتر فراموش کنید. تاریخ ادبیات را در خلاصهی خود به صورت دستهبندیشده بنویسید؛ یعنی علاوه بر اینکه در مورد یک شخص، قرن، نام کتاب و توضیحات را از هم جدا میکنید، افراد مختلف را نیز طبقهبندی کنید؛ مثلاً شاعران معاصر و شاعران قرن 3 و ...
2. سعی کنید خلاصهی خود را جذاب و با رنگهای مختلف بنویسید تا تصویر بهتری در ذهنتان شکل بگیرد و هر هفته حداقل یک بار آنها را مرور کنید؛ هرچند مرور سریع.
3. اعلام انتهای کتاب دوم و سوم را فراموش نکنید و اگر توانستید نکتههای آنها را نیز در خلاصهی خود اضافه کنید.
زبان فارسی و آرایهی ادبی:
این دو بخش ادبیات تا حدی از نظر مطالعه شبیه هم هستند. هر دو شامل یکسری قواعدند که تنها حفظ کردن آن قواعد، کمک چندانی در پاسخ دادن به سؤالات نمیکند. به طور مثال شاید همه بدانند تعریف «تشبیه» چیست یا به چه چیزهایی واژه میگویند؛ اما نکات ریز و کاربردها و مثالهای این موارد از تعاریف مهمتر است
ابتدا در مورد آرایههای ادبی:
1. هر آرایهای که دبیر در مورد جملهای از کتاب میگوید یا به طور خودآموز یاد میگیرید، با رنگ مختص به آرایهها در کتاب مشخص کنید.
2. در مورد جملهها و ابیات دشوار، با پرسیدن از دبیر یا نگاه کردن در کتابهای کمکآموزشی تمام آرایههای آن را بررسی کنید و حتیالامکان یاد بگیرید و در کتاب درسی هم وارد کنید.
اگر این دو کار را انجام دهید، میتوانید سؤالات آرایهی کنکور را نیز خودتان استنباط کنید و پاسخ دهید، فقط کمی تمرین میخواهد. اگر لازم دیدید میتوانید نکتههای مهم برخی از ابیات در زمینهی آرایه را نیز در خلاصهی خود وارد کنید. در مورد زبان فارسی نیز اوضاع همین گونه است. ابتدا کلیات مباحث و تعاریف را با مطالعهی کتاب یاد بگیرید و بعد از آن تا میتوانید تست (البته تست استاندارد) بزنید تا با نکتههای ریز زبان فارسی نیز آشنا شوید.
قرابت معنایی:
آخرین و شاید مهمترین قسمت ادبیات کنکور، قرابت معنایی است. قرابت معنایی کاملاً مربوط به درک ادبی شماست و تنها کاری که میتوان برای بهبود قرابت معنایی انجام داد، بالا بردن درک ادبی و درک از شعرهای مختلف است. از اواسط سال، یک کتاب مخصوص قرابت معنایی تهیه کنید و سعی کنید هر دو یا سه روز یکبار اندکی از این کتاب را فقط مطالعه کنید و مفهوم شعرهای مختلف آن را درک کنید و ارتباط آن را با اشعار کتاب خودتان بررسی کنید. لازم نیست هر روز مقدار زیادی از این کتاب را بخوانید. حتی اگر در 30 دقیقه فقط 10 بیت شعر بخوانید کافی است؛ اما سعی کنید این کار را حتماً به طور مداوم انجام دهید. به مرور زمان، درک شما از ادبیات و اشعار مختلف بالا میرود و میتوانید راحتتر سؤالات را پاسخ دهید. البته فراموش نکنید که یکشبه، تحول ایجاد نمیشود بلکه لازم است تا نزدیک کنکور، این کار را مداوم انجام دهید و مطمئن باشید نتیجهاش را خواهید دید. فقط توجه داشته باشید تمام کردن کتاب قرابت معنایی نباید برایتان مهم باشد، فقط سعی کنید درک ادبی خود را از اشعار بالا ببرید که این امر فقط با تمرین مداوم و وقت گذاشتن به دست میآید.
تا قبل از عید حداقل یک بار کتابهایتان را تمام کرده و نکتههای مهم آنها را استخراج کنید.
چند نکته:
1. کشیدن خط زیر نکتههای مهم و نوشتن توضیحات اضافی در بالای لغتها و جملههای تاریخ ادبیات و ابیات با رنگهای مجزا باعث میشود در دفعات بعدیِ مطالعه، با سرعت بیشتری مرور کنید و روی نکتههای مهم متمرکز شوید.
2. قبل از عید حداقل 3 الی 4 ساعت در هفته ادبیات مطالعه کنید و بعد از مطالعهی هر درس از کتاب (البته بعد از گذشت چند روز)، تستهای آن را از یک کتاب آموزشی استاندارد تمرین کنید. توجه کنید که قبل از عید، یک کتاب تست کافی است؛ به شرط آنکه تمام تستهای آن را با توجه به شیوهی تستزنی صحیح زده باشید. همچنین دیدن پاسخ تشریحی استاندارد سؤالات کنکور سالهای قبل، در یادگیری نکتهها بسیار مؤثر خواهد بود و بدین طریق میتوانید بفهمید نظر سازمان سنجش در مورد موارد اختلافی از قبیل تکواژ و واژه چه بوده است تا همان گونه یاد بگیرید.
برای ارتباط با ما ، فرم در خواست تماس را پُر کرده و منتظر تماس ما باشید
فرم درخواست تماس
فرم درخواست تماس
فرم درخواست تماس شما با موفقیت ارسال شد
تلفن ویژه: 7128 (021)